A kőleves megfekszi a gyomrot

Mi ez a kőleves? A Mesefutamon a távokat mesékről nevezték el. Kőleves lett a maraton neve. De miért futnék én maratont???

Az egész úgy kezdődött, hogy figyelmetlen voltam. Arra gondoltam, hogy a távot 10 nap alatt kell teljesíteni. Beírtam a leghosszabbat (ennek kb. négyszeresét szoktam futva, kocogva, gyalogolva az Országfutás 10 napja alatt – mi bajom lehet?)

Amikor rájöttem, hogy ez egyben értendő, akkor nem is gondoltam a visszalépésre. Milyen dolog lenne az? Magammal szemben. (Az ember saját magának legnagyobb hajcsára, ugye?) 

Szóval, az a bizonyos kőleves, ami egész napos tápláléknak is majdnem elég volt:

Elsején reggel ragyogó napsütés volt, utána a hétvégén nem tudtam volna menni, a további napokra meg csúnyább idő volt beígérve – így adta magát az indulás.

Az még kérdés volt, hogy merre menjek. Ha nyugatra indulok, ott van 50 km táv, amit jól ismerek az Országfutásokból. Megvannak a frissítőpontok (működő, rendes vasútállomások), ahol tudok vizet venni, és tudok vécére menni. Hátrány: nemszeretem emelkedők. Ha keletre indulok, azt a részt csak 15 km-ig ismerem, és egyáltalán nem tudok frissítőpontról (a vasútállomások zárva vannak, a vendéglők is). Még durvább emelkedők vannak. A harmadik lehetőség az volt, hogy a mindennapos útvonalamon megyek, ez oda-vissza összesen 8 km. Tehát ötször oda-vissza, és a végén még a maradék, amivel éppen eljutok a kedvenc kávézómig. Ez jó pálya, mert 8 km-enként van frissítőpont (itthon). 

Maradt az első lehetőség, mert nem tudom elképzelni magamról, hogy ötször oda-vissza fussak. 

Futás? Eszembe se jutott, hogy futhatnék. Ennyit sose tudtam futni, most meg még a felét se. Az volt a terv, hogy gyors gyaloglás lesz és egyszer-egyszer “belekocogok” egy kicsit. Jól is indult. Kb. 9 km-ig kellemes tempóban mentem. Ott jött egy “kis” zavar: hirtelen igényem támadt vécére. (Szilveszter napján későn és jó zsíros, bőrös malacsültet ettem.) Valahogy kihúztam a 11 km körül lévő állomásig. 

A pár éve épült fűzfői bicikliút a Balaton közelében vezet. Szerencsére nem léptem túl a sebességkorlátozást!

A következő állomás valahol 18 km után van, és bizony oda is úgy értem el, hogy kocogjak vagy gyalogoljak, melyiknek kisebb a kockázata. Odaértem, minden rendben volt. Megnyugtatásul: ezzel véget is értek a vécés kalandjaim 🙂 

Nagyon nem szeretem a Fűzfő és Almádi közötti emelkedőt (egyik irányba sem), de jó látni a Balatont.

Elsétáltam -kocogtam a megfordulási pontig, és eseménytelenül haladtam a cél felé. A fele után már inkább csak gyors gyaloglás volt, a kocogás egyre kevésbé került szóba.

Régi ismerősöm ez a csónakos horgász a félmaraton közelében.

Nagyon régen nem mentem 10km-nél többet. Az őszi Országfutáson volt egy 20, egy 18, de a többi csak 10 körül. Most a csukott száj (ami a megfázás ellen van) sokat nehezített, mert nem kapok elég oxigént orrlégzéssel. 

3/4 3-kor már sötétülnek a kékek.

Szóval, ment minden rendesen, még tetszett is a dolog, bár egyre fáradtabb lettem. 

Ja, az evést majdnem elfelejtettem! Reggel otthon banánt és almát ettem. Az útra 5 vagy 6 banánt és néhány csokis-zabpelyhes sütit. Az utóbbiból maradt is.

A cél előtt 15-16 km-rel kezdett nagyon elegem lenni. Akkor éppen az egyik nemszeretem emelkedő volt előttem, alattam. Valahogy elmúlt ez az érzés, amikor már nem kellett felfelé menni. 

3 órakor már kezdett sötétedni, és már kellett az összes ruhám, ami dél körül teljesen felesleges teher volt.

Kb. 6-7 km-rel a cél előtt előbb az órám, utána a telefonom adta fel. (Ebbe most nem megyek bele, főleg az én gondatlanságom miatt.) Vacakoltam velük, meg-megálltam, kiestem a lendületből. 

Úgy 5 km-rel a cél előtt van egy hosszú meredek emelkedő. Ez teljesen kiesett. Nem emlékszem, hogy jutottam fel, de valahogy felértem a tetejére.

A vége már jobb volt, láttam magam előtt a célt. Úgy terveztem meg a távot, hogy ne otthon, hanem a kedvenc kávézómnál érjen véget. Ott kaptam mindent, amire vágytam: vizet, fehér forró csokit és egy szuper csokis csigát. Ezek jót tettek! 🙂 

Hazaérve 1,5 órás döglés jött a forró vízben. Nem emlékszem, hogy aludtam-e közben egy kicsit, de valószínű, mert különben előbb meguntam volna.

Tanulság: Nem kellene sokszor ekkora marhaságot csinálnom. Normális ember nem esik neki egy kőlevesnek felkészülés nélkül. 2. tanulság: ezt is megúsztam, és ez nem is az első marhaságom volt. 3. tanulság: inkább kérdés: tanulok belőle? Mit? 

Elnézést, hosszú lett.

Köszönöm annak, aki kitartott a végéig!

Közzétéve: Pal Kerekfy

Sok emberrel, nagy nemzetközi csapattal dolgoztam, sokat tanultam arról, hogy miképp működik egy nagy csapat, hogyan tudunk jól együttműködni. Egyetemeken, főiskolákon és egyéb fórumokon osztom meg tapasztalataimat, azt remélve, hogy hasznos dolgokat tudok mondani. Örülök, ha eszmecsere és vita alakul ki arról, amit mondtam vagy írtam. Sok-sok év informatikai vezetői (CIO) munkámban felhalmozott gyakorlati ismereteimet infrastruktúra menedzsment kurzusokon az ITIL struktúráját követve mesélem el nappali és levelező tagozatos, valamint MBA hallgatóknak. Remélem, hasznos számukra ez az ötvözet. Munkám során különösen fontosnak találtam a mobilitást, a mobil munkavégzés támogatását. Ezen a területen izgalmas biztonsági problémákat kell megoldani - főleg, ha saját eszközeiket is használják a dolgozók. A mobil munka, az ezzel kapcsolatos stratégia és a biztonság a másik kurzusom témái. Itt minden héten történik valami új, amit beépíthetek az órák anyagába. Különösen élvezem, hogy marketing és kereskedelem szakos hallgatóknak taníthatok informatikát és statisztikát, mert nekik mást és másképp lehet és kell tanítani. Az iskolákban nem tanított kedvenc témám a tudás megosztása, főleg közösségi eszközök felhasználásával. Erről 2014 márciusa óta írok a blogomban. Örvendetes, hogy kezd eszmecsere és vita kialakulni néhány LinkedIn csoportban. Remélem, tovább gyűrűzik majd! Örömmel veszem a kérdéseket és a megjegyzéseket mindegyik témában.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: