Deseda – Ki ismeri?

Csodás hely! Ha egy akarattyai mondja, akkor tényleg elég jónak kell lennie, mert magasan van a mérce.

Hogy kerül ez az írás ide, a futóbolond írásai közé? Ez is kiderül majd, de nem ma.

Itt kezdődik
(Kattintásra megnő a kép.)

Az elején kezdve: Amikor megérkeztem, és megálltam körülnézni és az első képet elkészíteni, megszólított egy szembejövő ember: “Elvesztettem a jelzőimet”. Tónál lévén, a horgászat jutott eszembe, ennek megfelelően megkérdeztem, hogy ki vitte el. Gyorsan kiderült, hogy nem horgászati, hanem nyelvi jelzőkről van szó: nem találja a megfelelő jelzőket a hely nagyszerűségének leírására. Látszott rajta, hogy le van nyűgözve. Ahogy elmondta, nagyon sokat túrázik, és rengeteg gyönyörű helyen járt már, de ez kiemelkedik közülük. 

Felcsigázta a vágyamat, hogy én is elmerüljek az élvezetben, így egy-két perc után elbúcsúztam tőle, mondván, hogy szeretném magam is megnézni a csodát. 

Mi a Deseda? Egy nagy tó, pontosabban víztározó, ami patak is. Egyszerű, ugye? Mekkora? Légvonalban nagyjából 8 km a hossza, körbejárni több mint 26 km lenne, de ezt most kihagytam. Majd legközelebb… 

Az azonos nevű patak felduzzasztásával keletkezett 1974-ben, de régi térképeken is látszik, hogy nem egy keskeny kis patak folyt ott, hanem jó széles vízterület volt.

A dolog lényege: Fantasztikusan szép és békés hely! Egy szeptemberi szerda nyilván nem adja vissza, hogy zsúfolt-e nyári hétvégéken. Az ismertetőben azt olvasom, hogy vannak a csendet, nyugalmat keresők számára való helyek is (Kaposfüred, Magyaregres és Somogyaszaló környékén). Toponárnál vannak a fiatalok, a sportolást és a strandolást kedvelők területei. Ez a forgalmasabb vége van Kaposvárhoz legközelebb, kb. 7 km-re a vasútállomástól.

Mit láttam ott? Elsősorban a nagy vizet, aminek természetes, szabályozatlan partja van, belenőnek a bokrok és a fák. A strand felőli részen találkoztam több (kb. 15-20) emberrel, és láttam vendéglőket, büféket is. Ott van a strand is.

Tovább a part mellett végig jól járható úton haladtam, és igazán csendes volt minden. Itt-ott, elszórva vannak padok, bokrok és fák árnyékában. A pihenőhelyeken asztalok és tájékoztató táblák vannak, amiken a tó állat- és növényvilágáról lehet olvasni és memóriajátékot játszani.

Láttam egy horgászt, egy padon olvasó lányt és néhány kacsát. Volt még két biciklista is. Ilyen egy szeptemberi szerda …

A 3. folyamkilométerig jutottam el. Ezen a hídon lehet továbbmenni.

Távolabb van egy csónakház is, és még sokkal távolabb (ahova már nem jutottam el) kalandpark, kalanderdő, erdei kalandsétány, erdei játszótér és madármegfigyelő hely is várja a kirándulókat. Ezek nem egymás hegyén-hátán, hanem 1-2 km távolságban vannak. 

A lényeg a szép és természetes környezet. Persze, tudjuk, hogy mesterségesen felduzzasztott víz, de ez nem látszik rajta, a toponári végén lévő fűvel benőtt gáttól eltekintve. (Ez látható az első kép bal szélén.)

A sok szöveg helyett beszéljenek a képek!

Bementem a Fekete István Látogatóközpontba is. Csodálkoztam, hogy miért pont róla nevezték el, hiszen a Tüskevár és a Téli berek nem itt játszódik. Nem tudtam, hogy milyen kapcsolata van ehhez a vidékhez. Az ismertetőből kiderült, hogy valójában ide kötődik a természettel való kapcsolata.

Lehet különböző állatok szőméjét simogatni. Az elég sok kitömött állat mellett akváriumban úszkáló halak is vannak. Itt is lőttem néhány képet, de ezek nem tudják rendesen bemutatni a kiállítást.

Szerveznek kishajós túrát a tavon, és lehet biciklit és csónakot is bérelni náluk. A kishajózáshoz madármegfigyelő játék is kapcsolódik a gyerekek számára, amiben nyeremények is vannak (ehhez meg kell venni egy munkafüzetet). 

Vissza kell mennem még, mert annyi mindent nem láttam, de hosszabb időre, hogy körbe tudjam járni a tavat. És üldögélni is többet szeretnék. Erre rá kell szánnom néhány órát! 

Kaptam még képeket egy kedves főiskolai tanítványomtól, Tóthné Nagy Anitától, aki gyerekkora óta szereti ezt a helyet. Örömmel osztom meg itt a képeit:

Közzétéve: Pal Kerekfy

Sok emberrel, nagy nemzetközi csapattal dolgoztam, sokat tanultam arról, hogy miképp működik egy nagy csapat, hogyan tudunk jól együttműködni. Egyetemeken, főiskolákon és egyéb fórumokon osztom meg tapasztalataimat, azt remélve, hogy hasznos dolgokat tudok mondani. Örülök, ha eszmecsere és vita alakul ki arról, amit mondtam vagy írtam. Sok-sok év informatikai vezetői (CIO) munkámban felhalmozott gyakorlati ismereteimet infrastruktúra menedzsment kurzusokon az ITIL struktúráját követve mesélem el nappali és levelező tagozatos, valamint MBA hallgatóknak. Remélem, hasznos számukra ez az ötvözet. Munkám során különösen fontosnak találtam a mobilitást, a mobil munkavégzés támogatását. Ezen a területen izgalmas biztonsági problémákat kell megoldani - főleg, ha saját eszközeiket is használják a dolgozók. A mobil munka, az ezzel kapcsolatos stratégia és a biztonság a másik kurzusom témái. Itt minden héten történik valami új, amit beépíthetek az órák anyagába. Különösen élvezem, hogy marketing és kereskedelem szakos hallgatóknak taníthatok informatikát és statisztikát, mert nekik mást és másképp lehet és kell tanítani. Az iskolákban nem tanított kedvenc témám a tudás megosztása, főleg közösségi eszközök felhasználásával. Erről 2014 márciusa óta írok a blogomban. Örvendetes, hogy kezd eszmecsere és vita kialakulni néhány LinkedIn csoportban. Remélem, tovább gyűrűzik majd! Örömmel veszem a kérdéseket és a megjegyzéseket mindegyik témában.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: