Túrázás a Niagaránál

Az Ontario-tó partján, a Niagara folyó torkolatánál található Niagara-on-the-Lake, a szép régi város. A Kanada déli Ontario tartományában található városra a fákkal szegélyezett széles utcák jellemzőek.

Niagara-on-the-Lake-et az 1700-as évek végén alapították, amikor a brit kormány földet vásárolt a Mississauga törzstől, és eredetileg brit lojalistákkal telepítették be, akik az amerikai függetlenségi háború idején a Korona oldalán harcoltak.

A város mind méretben, mint gazdasági jelentőségben nőtt, amint azt az impozáns régi házak is mutatják. A várost azonban 1813-ban felgyújtották az amerikaiakkal vívott háború során, és így a jelenlegi épületek nagyrészt az újjáépítés során jöttek létre.

Niagara-on-the-Lake 1792 és 1797 között Newark néven Felső-Kanada első fővárosaként szolgált. Később először Niagarára, majd 1970-ben a mostani nevére nevezték át.

A borrajongók számára a város a jégbor gyártásáról nevezetes, ami egy édes desszertbor, amelyet a tőkén megfagyott szőlőszemekből készítenek.

A jégbor készítése kényes és kockázatos folyamat, mivel sok munkaerőt igényel a termés néhány órán belüli leszedése. Hajnalban kell szüretelni, amikor elég hideg van (legalább -8°C), de nem olyan hideg, hogy a szőlő túl fagyos és nehezen préselhető legyen. Az 1990-es években az egyik pincészet eltörte a prést, mert a szőlő túl kemény volt, amikor a hőmérséklet közel -20°C volt. A jégborban domináló méz, a citrusfélék és a virágok intenzív édessége és erős ízei nem mindenki ínyére valók, de jól párosíthatók lágy sajtokkal, például brie-vel, vagy olyan egyszerű desszertek kísérőjeként, mint a panna cotta.

Utazásom a várostól délkeletre kezdődik, a történelmi Fort George-nál, egy katonai erődítménynél, amelyet a brit hadsereg használt, amíg az amerikai fegyveres erők el nem foglalták az 1812-es háborúban. Az amerikai megszállás rövid ideig, mindössze hét hónapig tartott, és amikor visszavonták erőiket, lerombolták az erőd települését, csak a puskaporraktárat hagyták meg. A 20. század elején a Fort George-ot helyreállították, és az eredeti épületek másolatait építették fel. Ma múzeum, amely a 19. századi katonai életet mutatja be.

Fort George-ból dél felé tartok a híres Horseshoe-vízesés felé, átlépem az Egyesült Államok határát a Unity Island-nél, hogy észak felé induljak a Niagara folyó túloldalán, egy megállóval az American Fallsnál, majd a Fort Niagara-nál fejezzem be utam.

Most itt az ideje útnak indulni! Majd még jelentkezem …

Közzétéve: Pal Kerekfy

Sok emberrel, nagy nemzetközi csapattal dolgoztam, sokat tanultam arról, hogy miképp működik egy nagy csapat, hogyan tudunk jól együttműködni. Egyetemeken, főiskolákon és egyéb fórumokon osztom meg tapasztalataimat, azt remélve, hogy hasznos dolgokat tudok mondani. Örülök, ha eszmecsere és vita alakul ki arról, amit mondtam vagy írtam. Sok-sok év informatikai vezetői (CIO) munkámban felhalmozott gyakorlati ismereteimet infrastruktúra menedzsment kurzusokon az ITIL struktúráját követve mesélem el nappali és levelező tagozatos, valamint MBA hallgatóknak. Remélem, hasznos számukra ez az ötvözet. Munkám során különösen fontosnak találtam a mobilitást, a mobil munkavégzés támogatását. Ezen a területen izgalmas biztonsági problémákat kell megoldani - főleg, ha saját eszközeiket is használják a dolgozók. A mobil munka, az ezzel kapcsolatos stratégia és a biztonság a másik kurzusom témái. Itt minden héten történik valami új, amit beépíthetek az órák anyagába. Különösen élvezem, hogy marketing és kereskedelem szakos hallgatóknak taníthatok informatikát és statisztikát, mert nekik mást és másképp lehet és kell tanítani. Az iskolákban nem tanított kedvenc témám a tudás megosztása, főleg közösségi eszközök felhasználásával. Erről 2014 márciusa óta írok a blogomban. Örvendetes, hogy kezd eszmecsere és vita kialakulni néhány LinkedIn csoportban. Remélem, tovább gyűrűzik majd! Örömmel veszem a kérdéseket és a megjegyzéseket mindegyik témában.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: