Hawaii! Hajrá! Futás!

Mostanában az itthoni mászkálást azzal színesítem, hogy benevezek szép helyeken végzett virtuális kihívásokra.

A hollandiai útról, ami tulipánok és szélmalmok között vezetett, írtam már. Most egy még izgalmasabb út következik, ami Hawaii Állam egyik szigetére vezet. Ez a sziget Maui.

Hawaii a világ egyik legelszigeteltebb szigetcsoportja, a Csendes-óceán közepén található. Körülbelül 137 szigetből áll, ezek 400 ezer és 28 millió év közötti korúak. A legközelebbi szárazföld (meglepő módon) Alaszka legdélibb pontja, 2531 km-re Hawaii legészakibb pontjától. Közkeletű tévedés, hogy Kalifornia van a legközelebb, de az sokkal messzebb, körülbelül 3680 km-re van.

Hawaii az Egyesült Államok 50. állama, 1959-ben csatlakozott az unióhoz. Nyolc fő szigete van, amelyek közül Hawaii, Maui és Oahu a három legnagyobb. Maui a második, és egyike a Maui megyét alkotó négy szigetnek – melyek közül kettő lakatlan.

Maui sziget északkeleti partján halad a Hanába vezető kanyargós út, amely Kahului városában kezdődik és Hana kis falujában ér véget. Ezen az úton futok és gyaloglok képzeletben, de a 136 km-es utazásom Hanán túl is folytatódik, felfedezem a keleti partot a Kalepa-öbölig, és az Alelele-vízesés kilátójánál érek majd célba.

Kahuluiban indulok, a sziget legnépesebb városában, ahol számos bevásárlóközpont és fejlett könnyűipar van. Az egyik ilyen bevásárlóközpontban található a Tasaka Guri Guri bolt, ami a speciális fagyasztott desszertekről és a jól őrzött titkos receptjéről ismert. A sörbet és a fagylalt keresztezését, a guri gurit Jokichi Tasaka találta fel az 1900-as évek elején Japánban. Amikor fia, Gunji az Egyesült Államokba költözött, üzletet alapított Mauiban, és folytatta a családi vállalkozást. Ma is a családtagok üzemeltetik abban az élénk rózsaszínre festett üzletben, amiben közel 40 éve kezdték. A desszertek fő ízei az ananász és az eper.

Maui északi strandjai, mint például a Kanaha Beach, Kahuluitól keletre, népszerű úticélok a szörfösök és kiteszörfösök körében. Mivel az északi partok nyitottak az óceáni felé, ez a sziget által védett déli strandokhoz képest sokkal szelesebb hely, megfelelő feltételeket teremtve ezeknek a vitorlás sportoknak. Maui a kitesurf szülőhelye, itt volt az első kitesurf bajnokság 1998-ban. Ez az egyik leginkább elérhető extrém vitorlássport anyagilag és a megtanulása szempontjából is.

Az utam hegyen-völgyön, trópusi őserdőn, vad hegyi patakokon keresztül vezet – de csak virtuálisan. A valóságban Akarattya környékén, ismert utakon járok. Ami azt illeti, kezdek kedvet kapni, hogy egyszer a valóságban is megnézzem, kipróbáljam ezt az utat!

Az út első szakasza: Elindulok a szerpentinen

Közzétéve: Pal Kerekfy

Sok emberrel, nagy nemzetközi csapattal dolgoztam, sokat tanultam arról, hogy miképp működik egy nagy csapat, hogyan tudunk jól együttműködni. Egyetemeken, főiskolákon és egyéb fórumokon osztom meg tapasztalataimat, azt remélve, hogy hasznos dolgokat tudok mondani. Örülök, ha eszmecsere és vita alakul ki arról, amit mondtam vagy írtam. Sok-sok év informatikai vezetői (CIO) munkámban felhalmozott gyakorlati ismereteimet infrastruktúra menedzsment kurzusokon az ITIL struktúráját követve mesélem el nappali és levelező tagozatos, valamint MBA hallgatóknak. Remélem, hasznos számukra ez az ötvözet. Munkám során különösen fontosnak találtam a mobilitást, a mobil munkavégzés támogatását. Ezen a területen izgalmas biztonsági problémákat kell megoldani - főleg, ha saját eszközeiket is használják a dolgozók. A mobil munka, az ezzel kapcsolatos stratégia és a biztonság a másik kurzusom témái. Itt minden héten történik valami új, amit beépíthetek az órák anyagába. Különösen élvezem, hogy marketing és kereskedelem szakos hallgatóknak taníthatok informatikát és statisztikát, mert nekik mást és másképp lehet és kell tanítani. Az iskolákban nem tanított kedvenc témám a tudás megosztása, főleg közösségi eszközök felhasználásával. Erről 2014 márciusa óta írok a blogomban. Örvendetes, hogy kezd eszmecsere és vita kialakulni néhány LinkedIn csoportban. Remélem, tovább gyűrűzik majd! Örömmel veszem a kérdéseket és a megjegyzéseket mindegyik témában.

One thought on “Hawaii! Hajrá! Futás!

Hozzászólás